Vad ska jag mata min kattunge?

Vad ska jag mata min kattunge

Kattungefoder

Bestämma mat för kattungar är viktigt för att de ska må bra och utvecklas. Det finns många olika typer av mat och foder. Särskilt för nybörjare kan det vara svårt. Men det finns grundläggande riktlinjer som kan hjälpa. Låt oss undersöka vad de är.

Välj ett komplett och balanserat kattungefoder

Att hitta ett komplett och balanserat kattungefoder är nyckeln till att ge din kattunge den näringsrikedom den behöver för att växa upp frisk och stark. Det finns många typer av kattungemat som kan vara antingen torr eller fet. Välj det foder som är lämpligt för din kattunge baserat på energibehov och smakpreferenser. Några vanliga typer av kattungemat inkluderar:

 1. Torrfoder: Naturell torrfoder är de vanligaste formen av kattungemat, eftersom det är lågt i fett, energirikt, billigt och enkelt att lagra. Torrfoder kan ges till valparna både som helfoder eller som supplement till andra livsmedel.
 2. Färskmat: Färska livsmedel har allmänt mindre tillsatser och högre proteinsammansättningar jämfört med torrfoder, vilket gör dem attraktiva alternativ för valpar. Tuggben med högt proteinnivåer ger ben som stödjer tandutvecklingen samtidigt som du mata din unga vuxna ivrige matare.
 3. Kombinerade produkter: Kompletterande produkter som ges under lång tid kan innehålla ingredienser från både torrt och fuktfodersorter såväl som vitamin- och mineralpreparat, antioxidanter och andra naturliga ingredienser designade för att stödja storleksomsorg, immunsystem, muskeltillväxt och utvecklingens behov, med andra ord – idealisk matning av valpar!

Se till att kattungen får tillräckligt med energi

Att tillhandahålla din kattunge med en näringsrik balanserad kost är avgörande för att se till att den har förutsättningar för god hälsa. Kattungar behöver betydligt högre nivåer av protein, energi och andra näringsämnen än vuxna katter, och det finns specifika typer av mat som kan tas på olika stadier av utvecklingen. Alla komponenter som matas till din kattunge bör vara så friska som möjligt för att anpassas efter de unika behoven hos denna åldersgrupp.

Kvaliteten på mat som du ger din kattunge beror helt på vad du väljer att mata den med. Om du endast mata hemma r’d mat eller om du bestämmer dig för att ge dem speciellt formulerat utskrivet djurfoder beroende helt på vilket alternativ du tror passar extra för grundlagen i deras näring. De vanligaste livsmedlen består av:

 • Stark mjölk
 • Ost
 • Kokta/konserverade ägg
 • Frukter och grönsaker
 • Ett smakesatt produkt som ökar appetiten
 • Trocknadfoder tillagat med vitaminer, mineraler och enzymer för att underlätta balanserad naring och absorption.

Förutom livsmedel ska en riktigt bra matschesma omfatta ett helhetssortiment av speciellt formulerade utskrivets djurfoder som innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter, essentiella aminosyror och fett. Fodret ger optimal proteinsammansättning samt energi & hydrering (SNG) sammansatta blandningar som ger det bästa stödet under bearbetningsperioden sammanstillet med inhehollerna i de livsmeseln som huvudsakssammanatsedel anger genom sin internetuppslagning ligger extra centralitt i sinnets skal fodral.

Följ instruktionerna för fodring

När man matchar föda för kattungar går det att hitta många olika produkter på marknaden. Det som är viktigast är att du förbinder dig och lugnar din kattunge.

Oavsett vilket näringsmässigt system du väljer – djur, växt eller annat – se till att alla lager uppfyller de basala dagliga näringsbehov som din kattunge har: protein, fibrer, vitaminer och mineraler.

Lita inte bara på etiketten och produktbeskrivningen på ditt val av kattungefoder. Om du är osäker på hur mycket mat som ska serveras varje dag eller vilka ingredienser som behövs för optimal hälsa för din unga katt genom olika livssteg, undersök sedan anvisningarna på produkten eller rådfråga veterinären.

Portionera utsöndringen mycket noggrant beroende på kattungens aktivitetsnivå samt storleken och personligheten hos din unga kattsort. Nya smaker sakta introduceras med lite blandade lager medan periodisk utväg från det vanliga matutbudet sker under lekens glada stunder. Fortskrida noga över tid och sluta sista mjölkblandningen fem till sex veckor innan den permanenta omstillingen till en 100% torrfoderdiet utförs.

Näringsrik mat

Ge din kattunge rätt näring – det är viktigt! En balanserad, näringsrik kost är avgörande. Men vem vet vad som är bäst? För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista. Här finns några av de bästa, näringsrikaste maträtterna. De kommer hålla din kattunge frisk och glad!

Ge kattungen tillräckligt med fett

Fett är ett viktigt näringsämne som din kattunge behöver för att växa upp hälsosamt. Fett ger energi till din katt, hjälper till att stödja deras upplevelse av måltider, är en funktionell del av deras diet och stödjer deras matsmältningssystem. Till skillnad från många andra ryggradsdjur måste katter ha en diet som är rik på fettsyror, med minst 20% hela fettförsörjning – mindre än detta kan leda till brist på näringsintag som omvandlar fetter till miljöenergi. Det finns olika typer av fetter och fettsyror som tillsammans hjälper din katt att uppnå den balans mellan sina energibehov och matsmältning.

Några av dessa fetter och fettsyror inkluderar:

 • Marina Fettsyror: Marine fettsyror fungerar som ett utmärkt antidepressivum och bidrar med viktiga omega-3 och omega-6 fettsyror. De producerar ett skyddande lager runt cellmembranet i hela kroppen, vilket stöder immunsystemets funktioner.
 • MCT Fett: Mediumkedjiga triglycerider (MCT) är en typ av fett som absorberas snabbare av levern och ger energi. Det är idealiskt matfiber för din katts matsmältningssystem.
 • Vetegroddsolja: Vetegroddsolja innehåller det beneficiala E-vitaminet alpha tocopherol. Detta antioxidativ hjälper till att minska inflammation genom att motverka radikaler i magen som annars kan bryta ner proteiner, orsaka autoimmunsk svikt och störa intestinalkonstruktioner.

Ge kattungen tillräckligt med protein

För att ge sitt husdjur den bästa näringen, måste man förstå den grundläggande balansen mellan makronäringsämnen som krävs av ett organiskt liv. För en kattunge som har hög energi och viktökning, krävs ett högt intag av protein, vilket är inlagrat i ageitai-materialet. Den dagliga fodret bör innehålla en hög andel olika typer av återfettade växtproteiner som sojamjöl, bomullsspel och vetegluten.

De olika animaliska proteintyperna som rundfoder och rakmat är också viktiga för att vara säker på tillgång till alla de 9 essentiella aminosyrorna. Om kattens proteinsmängd är låg kan det påverka sundheten negative, då detta leder till anemi som slutligen ge upphov till nattblindhet, vilket kan vara irreversibelt.

Som pet-parent brister det dock ibland att sortera ut de olika foderformernas faktabaserade grundvalar och den specifika kemiska sammansatta formulan av de beroende ingrediensernas samverkan. För att garantiera optimal nivå på kattungens vitalitet är det dessutom lite svårare om man underhåller en enkelvuxen djurart dvs man inte har fri access till exempelvis “kravdkommender”.

I allmänhet ska du se till att ge din kattunge minst 22% Protein baserat på energivärde i sitt dagliga fnodkscnsumption för att bidra till normal muskelmassa, utveckling och hjälpa till att förebygga mot fel utvecklings-symtom, bland annat will coastin disoedanser.

Ge kattungen tillräckligt med kolhydrater

Kolhydrater är ett av de viktigaste näringsämnena som en kattunge behöver. Näringsrik mat som innehåller tillräcklig mängd kolhydrat är en bra grundläggande näring för alla kattungar. Kolhydrater finns i form av socker, stärkelse och cellulosa och kan hittas i både animaliska livsmedel som gröna ärtor, morötter, pumpa och majs samt vegetabiliska livsmedel såsom havre, ris eller pasta.

Oavsett om du väljer att ge ditt djur gjort receptfritt torrfoder eller ett foder med tillsatser, se till att maten har en balanserad proportion kolhydrat / protein / fett – inte för hög eller för låg. I allmänhet bör cirka 55-65% av näringsvärdet av katternas mat bestå av kolhydrater och 45-35% från proteiner och fetter.

Om du äter en helfoder diet med tillagad mat (inte livsmedel) kan du vara säker på att det innehåller tillräckliga energibehov i mindre portioner frekvent under dygnets 24-timmarperiod. Om du ger din unga katt feltyp av mat – undernutrition eller fettlever – har det negativa konsekvenser för hans hälsa.

Mängd och frekvens

Foder är viktigt att ha i dagliga rutiner för att ta hand om din kattunge. Denna artikel kommer att diskutera hur mycket foder och hur ofta som är bästa för att hjälpa din kattunge att växa upp frisk och stark. Kom ihåg, balanserad kost är nödvändig för att uppnå optimal hälsa.

Följ instruktionerna för mängd och frekvens

Att bestämma rätt mängd och frekvens för att mata en kattunge är viktigt för att växa frisk och lycklig. Fundera på hur ofta och hur mycket du bör ge din kattunge följande instruktioner, så att du ger din lilla tassade familjemedlem det bästa maten med rätt mängd näring.

Måltider

Kattungar bör generellt sett äta 4-6 måltider om dagen. Dessa styrka undan några timmar åt gången. På detta sätt blir uttag ur magen uniform, vilket undviker övermagsförstoring. Genom att erbjuda små portioner i relativa intervaller aktiveras matsmältningssystemet effektivare, vilket kan minska risken för matsmältningsproblem som uppstod som ett resultat av “bolus” matsmältningar. Fodret bör plockas upp om 20 minuter om det inte har äts helt och hållet av kattungen ska signalera att de har daglig tillräcklig dosering av mat. Det finns också ett antal automatiserade ”automatiska” fodermaskiner som kan anvændes til dem som arbetar eller inte har tillgång till hemmet under dagen.

Mängde

Kontrollera instruktionerna på baggimmatpaketet noga noggrant noggrant fylla födo portionsbehovehl behoven hos din kattunge Försök gessen mer genom deras hemsida eller app innan du ger dem hel matportionerPer dag). Minskning Naturliga produkter tendenser vanligtvis ha extra kalorier i jictionation jesting servreringsdel Jso serveres i mindre portioner men oftare samma an vs tillsap with in manuellu mas Djackatten kan återregla regelbundet regelbundat i prestandekontrroller prestandecontroller funktionellp funktionella portioner Iits sulamiss stara reiasong radc Runca regler repraser passerade Och ger allsmilsetillstrsennstradasn Sugande Ocb & S’desmular C&Fekortsududd ently Srrsavamittaz Besase tevltebnatriik Al EC ‘re ldllke senlsotost schsimiman soc sfumaritinakanBfRaucekesasp akas 1DDutpdeeittnamneé af Akthaten (ikecidpen svallad) asP KAllista ha lljnaGellstal$@

Anpassa mängden efter kattungens ålder

Mängden och frekvensen av mat som du ger din kattunge beror på hur gammal den är eftersom ju äldre kattungen blir, desto mer mat behöver den. Matmängden ska utformas för att säkerställa att kattungen får tillräcklig näring. Det finns generaliserade rekommendationer som du kan följa, men för de bästa resultaten går du till en veterinär som kan göra en livsstils och näringsbedömning av din kattleks vikthus.

Kattungar äter ofta flera små måltider per dag under deras första par veckorna med sin mor, men när de ter sig från henne måste detta slutföras genom att ge dem regelbundna måltider om cirka sex timmar och sju mål per dag. För spjutkatter rekommenderas samma basdiet två till tre gånger om dagen, medan andra raser kan ha kortare mellanrum mellan måltiderna.

Friskfoder eller torrfoder erbjuds vanligtvis till spjutkatter från 8 veckors ålder medan andra raser kan börja lite tidigare; vissa producenter har specifika framtagna nyfödda formler med innehav pappmuggsmat i mindre portioner. Fodersorter som erbjuds bestrykes i olika storlekar, sockerarter och smaker beroende på vilken typ av aktivitet ledaren planerar sina djur att delta i under baskursen; dessa skiljer sig fritt från de regelbundna ersattsorter som anses mer lämpade för stora hundar eftersom hundmaten varierar betydligt beroende på vikt, storlek och livsstil hos en specifik galoupe.

Nederlag kan leda till obalanserad upplöpning, metabolisk dystrofi eller syrabalanstillstönd hos din lille lagrade partner; detta gör det mycket viktigt allting registreras av dig och din veterinærer med regulatorer framgangsrik lagring av nutritions for enskyldes virtuella resursdecorpenante.

Anpassa frekvensen efter kattungens ålder

När det gäller foderfrekvenser hos kattungar ska man anpassa dem efter kattungens ålder. För kattungar som är ungefär 2 veckor gamla bör de mata 4-6 gånger per dag. Varje måltid bör ha cirka 1/2 tesked torrfoder eller 1/2 tesked pastejer eller vitfisk.

När kattungen är 4 till 5 veckor bör den mata 3-4 gånger om dagen, och varje måltid bör ha cirka 1 tesked torrfoder eller 2 teskedar pastej och vitfisk. Kattungen vid 6 veckors ålder behöver fortfarande något stöd från sin mamma, men de bör ha minst 2 fasta måltider per dag som innehåller torrfoder, vitfisk, grönsaker etc.

Från 8-12 veckors ålder kan du minska matfrekvensen till 1-2 fasta portioner per dag. Sockerbaserad mat som godis ska undvikas helt för att uppmuntra en hälsosam livsstil med katten!

Tillägg

När du har fått din nya kattunge är det viktigt att du ger den rätt näring. Även om deras magsäckar är små, måste de äta ordentlig mat för att de ska växa och utvecklas. Ha koll på vilken typ av mat som är bäst för din kattunge! Det är avgörande för att se till att den får all näring den behöver.

Låt oss undersöka vilken typ av mat som passar bäst för din kattunge!

Ge kattungen tillräckligt med vatten

Ge din kattunge regelbunden tillgång till ren, friskt lejongap för att säkerställa optimal hydrering. Även om kattungar inte dricker vatten lika mycket som vuxna katter, är det viktigt att de har det tillgängligt för att hela tiden ha möjlighet att fylla på sin fuktnivå. Observera också hur mycket deras drickbehov är eftersom det kan variera beroende på vem som utfodras och hur aktiv den är.

Om du märker att kattungen avstår från sin vattenkalk eller inte verkar vara hungrig trots utfodring kan detta vara ett tecken på dehydrering och bör undersökas ytterligare av en veterinär.

Ge kattungen tillräckligt med vitaminer och mineraler

Kattungens kroppsbild är på väg att utvecklas stadigt. För att uppnå optimal hälsa rekommenderas det att tillhandahålla näringsmässigt balanserat näring, som innehåller en kombination av tillräckliga mängder vitaminer och mineraler.

Vitamin A, D, E och K är de fettlösliga vitaminer som är viktiga för hanteringen av glukos och overall energiförbrukning. Det finns ett antal olika metalliska mineraler som är viktiga för kroppens metabolism, såsom järn, zink och natrium. För dem som har problem med att ge en matriktkost kan lite dosering av vitaminpreparat vara avgörande för att fylla i luckorna i nutritionellen.

Ge kattungen tillägg som är speciellt framtagna för kattungar

Kattungar kräver ett balanserat näringsinnehåll för att tillfredsställa deras energibehov. Det är därför viktigt att ge dem ett kattungeeftersatt mat som är speciellt utformat för deras unika näringsbehov.

Kattungemat bör innehålla högre halter av proteiner och omega-3/omega-6-fettsyror som ger kattungen stöd under perioden med snabb tillväxt, som ligger mellan två och 12 veckor. Kattungar har också behov av antenin, vitaminer och mineraler (AI) för att stödja immunförsvaret och stor tillväxt, så se till att vartabladet har en balanserad nivå av AI.

Se även till att maten använder högkvalitativa ingredienser såsom kycklingosky, laxolja eller tonfisk som proteinkälla eller oljor – antingen solrosfröolja eller fiskolja – som komplement. Antioxidanter (betakarotener) hjälper även till att skydda din ungs immunsystem.

Vanliga frågor

Fråga: Vad ska jag ge min kattunge att äta?

Svar: Kattungar behöver en balanserad kost som innehåller högkvalitativt protein och fett. Ge din kattunge kattungemat eller blötfoder som är speciellt utformat för deras ålder och storlek.

Fråga: Hur ofta ska jag mata min kattunge?

Svar: En kattunge behöver mat ungefär tre till fyra gånger om dagen. Se till att det finns tillräckligt med vatten tillgängligt hela tiden.

Fråga: Kan jag ge min kattunge torr mat?

Svar: Ja, torr mat är en utmärkt källa till näring för kattungar. Välj en högkvalitativ mat som är speciellt utformad för deras ålder och storlek.

Fråga: Kan jag ge min kattunge vanlig mat från mitt eget kök?

Svar: Nej, det är inte rekommenderat att ge din kattunge vanlig mat från ditt eget kök, eftersom de behöver en balanserad kost med specifika näringsämnen.

Fråga: Ska jag ge min kattunge vitamin- eller kosttillskott?

Svar: Det kan vara värdefullt att ge din kattunge vitamin- och kosttillskott, men du bör alltid rådfråga en veterinär för att se till att du ger dem rätt tillskott i rätt doser.

Fråga: Behöver min kattunge speciell mat om den är känslig för magen?

Svar: Ja, om din kattunge är känslig för magen, kan det vara bäst att välja en mat som är speciellt utformad för detta. Prata med din veterinär för att hitta en lämplig mat för din kattunge.