Kattungens första besök hos veterinären

Kattungens frsta besk hos veterinren

Förberedelse

Förbered dig ordentligt för det första veterinärbesöket med din kattung. Det går smidigare om du följer dessa steg!

 1. Välj en veterinär.
 2. Förbered inför dagens besök.
 3. Se till att kattungen får sina första vaccinationssprutor.
 4. Förbereda enligt riktlinjer.
 5. Ge kattungen den bästa starten på ett hälsosamt liv.

Kontrollera att du har korrekta vaccinationspapper

För att säkerställa bästa möjliga vård och skydd för din katt är det viktigt att du har korrekta vaccinationspapper. Skaffa en lista över visas vaccinationspapper som behövs från ditt lokala veterinärmottagning innan du tar med katten på dess första undersökning. Vaccineringar är avgörande eftersom de hjälper till att skydda mot allvarliga sjukdomar som både kan vara dödliga och ganska smittsamma. Se till att vaccineras inklusive:

 • Rabies vaccinationer
 • Helpervac vaccinationer
 • Calcivirusvaccin
 • Karantänvaccination
 • Feline herpesvirus (FHV) vaccinationer

Om du flyttat nyligen eller om tidsintervallerna för vaccinationen har passerat, gå till din lokala veterinär och se till att uppdatera vaccinationsstatusen för din katt innan undersökningen. Lita inte på allmänna, smittsamma visuminformation om din katt utan ta gamla vaccinationssertifikat med dig för granskning, ifall det finns något program för boosterdosering eller vaccineringsskydd som kan behövas.

Förbereda en transportväska

Att förbättra sin katts första besök hos en veterinär kan bero på att se till att du har ordentligt packade och förberedda transporteringsalternativ. När du ska köpa eller återanvända en transportväska, titta efter ett alternativ som gör det möjligt för katten att stå upprätt. För att minska stressen och okomforten bör transportväskan vara tillräckligt stadig med god ventilation.

Om din valda lösning inte har några öppningar på sidorna, titta sedan på andra modeller som har dem, eftersom de ger din katt extra utrymme. Lita inte bara på dimensionerna – ha mjuka textilier inuti väskan för att ge ditt djur dockor och stadiga sidor så mycket som möjligt när det reser. Vik inklippta material extra noga såatt ingen kan skada sig om den ramlar runt i vagnen etc.

Försäkra dig om att kattungen är välmående

Före veterinärbesöket är det viktigt att du kontrollerar att din kattung är välmående. Om kattungen har nyligen avlivats eller fått en vaccination bör du säkerställa att den inte har hög feber eller andra problem som skulle kunna ha en negativ inverkan på besöket.

Titta också på om din kattunge verkar stressad eller ångest. Snæfri Palsson, DVM, MBA, ansvarig för Medicinsk Data i Veterinäriservice på Middle Tennessee State University, delar med sig av att problem med stress kan vara tecken på längre tids neurologiska skador. “Vetenskap visar att små djurssystem ser mycket annorlunda ut”, sade Palsson.

Innan du tar med dig din kattunge till veterinären bör du också undvika överdrivet matande, leka eller leka med henne. Alltför mycket aktivitet kan göra henne trött och orsaka irriterbarhet när hon njuter av granskning och undersökning. Se till att plaggen som man frestar alltid uppmuntra en normal apport först innan de tas bort för undersökningar, precis som vid ett normalt jaktmoment – detta ta omhand om allargenussina igenvikbara tid! Fokusera framför allt på godhetsbelöningar i stället för starkare disciplin – detta ger forskare intrycket att catdomains fungerar bättre hos sitt maskineri!

Veterinärens besök

Ta kattungen till veterinären första gången? Det är ett stort steg! Både ägare och katt kan uppleva det som skrämmande. Förbered dig! Ett par tips för att göra besöket enkelt och avkopplande för båda:

 1. Känn dig bekväm.
 2. Håll katten lugn.
 3. Gör veterinärens besök smidigt.
 4. Se till att katten har det bekvämt.

Förklara kattungens beteende och historia

För att få bästa möjliga utbyte av din kattungs första veterinärbesök bör du kunna förklara deras beteende, historia, Symtom och andra skyddande uppgifter som de tidigare ejerne kunde ha missat. Att ta med dig dokumentation om alla läkemedel som de har tagit, vilket veterinär som verkligen har godkänt dem och alla detaljer om immuniseringar och vaccineringar är av stor betydelse. Viktiga frågor som du kan få svar på är: vad skulle jag göra med min katt om de har något av symtomen som etiketterats? Hur ofta ska jag ta dem till veterinären för undersökningar? Om du upplever några tecken på sjukdom, vilka undersökningar letar man efter?

Om din katt är ung bör du informera din veterinär om deras livsfas. Ta med information om deras beteende och tikenaknivproblem samt speciella miljön där de bor (inomhus eller utomhus). Att veta vilka matvanor som används och hur regelbundet den tillhandahålls kan ge mycket viktig information för veterinären att avgöra deras hälsostatus. Sannolikheten att dra slutsatser från en berusad historia rörande orsaker till sjukdom kan minska diagnostisk osäkerhet betydligt.

Din veterinärs ordinationer syftar till att avgöra typen av terapi som passar katten beroende på det nuvarande problemet och den specifika mikroorganismens miljö-adaptationer. Ju mer exakta uppgifter veterineraren har desto lokaliserade behandlingstekniker ligger i behandlingstypen de vidtar.

Utför en fysisk undersökning

Ett besök hos veterinären är ett bra sätt att lära känna din nya katt och din veterinär. Undersökningen utförs för att se om katten har några hälsoproblem som kan behandlas tidigt. Din avgift för ett fysiskt är en viktig investering i att se till att din katt har god hälsa och ett långt, glatt liv.

En grundläggande fysisk undersökning bör inkludera:

 • aktivitetsgranskning
 • viktingranskning och andningsgranskning

Veterinären gör en fullständig undersökning av hela kroppen från topp till tå, spanningar stomme, sinnen, andningsorgan mm. De vet mest om ditt husdjur beroende på hur regelbundna besök du planerat. Sedan granskar de alla vitala tecken för att avgöra om det finns några problem med djurets hud allergiska symptom. Man brukar ta som rengjorda prover av orala strukturer, lymfeknuter och urin efter de testat passform och hygien.

Efter undersökningarna kan din veterinär besluta om vilka slags vaccin – enligt djurets ålder – som du bör ge ditt djur med laga intervallet av vaccinationer, baserat på de standardscheman som rekommenderas av American Veterinary Medical Association (AVMA).

Ta bort eventuella parasiter

Första gången du tar ditt djur till veterinären är en viktig milstolpe för att hjälpa din kattunge att nå sin maximala hälsa. Det optimala scenariot för en kattunge är att ta bort eventuella parasiter som kan hota dess långsiktiga hälsostatus. Vissa sjukdomar, som Feline bostegsjukdom och huggorm-infektioner, är mer smittsamma och farliga för kattunger än vuxna katter.

Lägg till veterinärsbesöksschema relaterade till vaccinationsprogram, deworming-protokoll (medicinering) mot spolmaskar, rundmaskar och trådmaskar, samt flå fortbildning. Dessa helhetshälsoprocesser bör startas så tidigt som möjligt när din kattunge är 16 veckor gammal. Gula febern vaccination behövs om du planerar att ta med din katt utomlands.

Undersökning med veterinären kan identifiera befintliga eller potentiella problem med hudhalsband, flugbetennelse, diarre eller andra symptom på sjukdom såsom influensa. Om ditt djur har skador – buckeyspetsiga bitar; lacerationer eller frakturer – bör de undersökas också genast av en professionell veterinär som bara lagligen kan diagnostisera och ordinera behandling. Routine neurologisk bedömning kan utföras för att avgöra om det finns tecken på svamp i centrala nervsystemet vilket ofta orsakas av vaccineringsreaktioner eller herpetic infektionerna frinn Feline herpesvirus-1 in association with conjunctivitis and upper respiratory tract disease (URI).

Filarioide behandling skulle vara en naturlig process under veterinärbesöket för att upprätthålla långsiktigt god hälsa hos ditt husdjur eftersom maskar kan orsaka en mängd sjukdomar som rör varje organsystem hos katter under en lång livslängd. Infektioner med spolmaskar kan orsaka sjukdom hos både kattungar och vuxna katter med svagare immunförsvar på grund av undernäring och andra miljöfaktorer som påverkar katters allmänna välbefinnande, särskilt i lokala områden med varierande miljöförutsättningar som hotas av det växande antalet parasiter när de befinner sig inom hemmamiljön och kommer i kontakt med husdjuren.

Vaccinationer

Har du ny katt? Se till att ta den till veterinären! Vaccin är det bästa sättet att skydda din katt. Få den de nödvändiga vaccinerna för att förhindra sjukdomar. Vad rekommenderas att vaccinera mot? Låt oss titta!

Diskutera vilka vacciner som kattungen behöver

När du tar hand om en ny kattung är det mycket viktigt att ta den till en veterinär för dess första fysiska check-up och vaccinationer. Vacciner är ett effektivt sätt att skydda din kattung från många vanliga, smittsamma sjukdomar och kan hålla den i god hälsa under hela dess livstid. För att avgöra vilka vacciner som passar bäst för din katts specifika situation är det viktigt att prata med din veterinär om dina specifika behov.

Det rekommenderas vanligen att kattungar vaccineras mot nio olika virus, inklusive:

 1. leptospiros,
 2. chlamydia psittaci,
 3. panleukopeni (eller distemper),
 4. calicivirus,
 5. herpesvirus upp till två gånger per år,
 6. rhinotrakeit (eller snuva) upp till tre gånger per år samt
 7. rabies var tredje år.

Det finns också andra vacciner som kan vara lämpliga baserat på din katts livsstil och geografiska lokaliseringsfaktor, som FeLV-vaccinering (feline leukemia virus) och FIP-vaccinering (feline infektiös Peritonit). Nästan alla imperiemodiga professionella veterinärer borde ha protokoll för vaccination vilket ligger i linje med American Animal Hospital Association’s regler samt amerikanska Veterinary Medical Federations vettning till Nationella Föreningen avdjursläkare.

Utför vaccinationer

För att säkerställa din kattungs hälsa är det viktigt att se till att den får de nödvändiga vaccinationsinjektionerna. Vaccinationer hjälper till att skydda ditt lilla kattdjur mot ett antal sjukdomar som kan skada den och även spridas i allmänhet. Katter som exponeras för andra djur, antingen utomhus eller inomhus, rekommenderas sterkt att vaccineras.

Kattvacciner kommer vanligen i två olika varianter:

 • Kombinationsvaccinering: Denna vaccination ger skydd mot flera vanliga infektionssjukdomar, inklusive smittsam peritonit, rhinotracheit och calicivirus. Det är populärt för de flesta veterinärer att tillhandahålla detta alternativ när man utför vaccinationer på kattungar och unga vuxna katter;
 • Årets booster: Fortsättande vaccination årligen (eller mer ofta), rekommenderas för att upprätthålla det initiala skottet. Tvåvirusbooster exempelvis rekommenderas en gång om året med avtagande frekvens sedan sex månder till ett år beroende på rehabiliteringens status och ursprungliga dosering.

Näringsrådgivning

Ta kattungen till veterinären första gången? Viktigt att få rätt näringsrådgivning! Kattungar har olika behov som ändras. Inte samma mat som en vuxen katt. Viktigt att få kattungens näringsbehov utvärderade. Få rätt råd om hur bästa sättet att mata den.

Diskutera näringsbehov

För att upprätthålla god hälsa hos din katt är det viktigt att du förstår dess kost- och näringsbehov. Föda som är specifik för katter och den diet som din veterinär rekommenderar bör väljas med tanke på den unika fysiologiska strukturen hos denna djurgrupp. Djurmat som produceras specifikt för katter innehåller ofta nödvändiga tillsatser såsom vitaminer och mineraler, samt taurin, en essentiell aminosyra som är avgörande för normal retinal funktion.

Kattfoder bör innehålla mellan 26% till 30% protein, 12% till 15% fetthalt, 4% till 5% fiber samt 10 % vatten. De olika typarna av kattmat styra rumsvalet av diet kan ses:

 • Konserverad mat: Denna typ av mat ger ett lättillgängligt alternativ med uthållighet i upp till två års tid efter att den har blivit producerad. Den inkluderar även receptkostformuleringade dykost.
 • Torrfoder: Torrfoder utgjorde grannlagen majoriteten av marknaden för djurmat och erbjuder ett prisvärt alternativ med bekvmnheten att lagras på plats efter den använts dagligen. Det har visat sig att torrfoder har en tendens att minska risken associerade med oral sjukdom.
 • Tinned produkter: Tinned produkter, även kända som alternativ till traditionell torr- och våtfoder, erbjuder ett smakligt sätt att öka vatten- och kaloriintaget för katter med känslig matsmältning och de med dålig aptit. Dessa produkter är också höga i protein- och kolhydratinnehåll, men oftast saknar fiber som behöver kompletteras med andra medel såsom fiberkosttillskott eller färska grönsaker.
 • Frysta varor: Frysta produkter erbjuder nyttiga alternativ som är mer lika djurens naturliga dieter än kommersiellt tillgängliga köp. Frysningsprocessen innebär intensiv låsning av ingredienserna inom produkten och därmed är det inte nödvändigt att tillsätta konserveringsmedel för lång hållbarhet, till skillnad från konservartiklar.

Förklara fördelarna med ett hälsosamt kattfoder

Foder som är anpassat för katter är utformat för att tillgodose ett specifikt och unikt näringsbehov som de har. Det finns olika typer av kattmat på marknaden, såsom torrfoder, våtfoder och freeze-dried-produkter. För att se till att din katt får det näring den behöver, bör du ta reda på vilken typ av foder som är bäst passande för dess specifika näringsbehov.

Vissa noggrant sammansatta formler av högkvalitativt kattfoder innehåller alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som din katt behöver, vilket eliminerar risken för näringsbrist eller fel balansering av dessa viktiga beståndsdelar. Genom att titta på etiketten ser du till att katten har en balanserad makro- och mikronutrientformel som stöder deras normala välbefinnande.

Ett annat viktigt farvatten Handelsfondernda bildades 2003an ingrediens i en högkvalitetsfodersammanställning är proteiner – storleken och typen av proteinkälla har en roll i matsmältningen (zooteknisk term: ‘biologiskt värde’). Satsa gärna lite högre på kvalitetsfoder för att se till att din katt får den näring den behöver.

Ge råd om hur man förbereder kattmat

Kattmat är oftast specialdesignad för att tillgodose kattens unika näringsbehov. Det finns ett brett sortiment av foderkost som är speciellt formulerat för att hantera olika stadier av katts liv, likväl som för olika sorters aktivitetsnivåer. Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder om du enbart ger din katt rester från ditt eget matbord och se till att du ger den högkvalitativ mat med balanserade makro- och mikronutrienter.

Förberedningen av kattmat skiljer sig markant beroende på typ så det gäller att välja rätt mat och ta itu med bibehållande procedurer som drygning, luktfrihet och bearbetning. Katter har en benstark smak, vilket innebär att de kan ha dragning mot specifika ingredienser eller raser näringsprofil. För detta skäl måste du leta efter mat som passar de unika behoven hos ditt husdjur och ge det mest smakrikaste, högkvalitativa receptet som finns tillgängligt på marknaden.

Genom att implementera sunda matvanor tidigt i livet kan man minska chansen på framtida sjukdomar samt optimalisera utvecklingen hos djurets immunologiska system. Efter implementering av nya nyligen parternas baslinjeupplevelser från veterinären är det viktigaste at ge djuret kommersiella rekommenderade memoarer – men se till att kontrollera med veterinären om noll felnutrition uppstått under processen!

Följ upp

Fått en ny kattunge? Ta den till en veterinär! Där kommer de att ta bort loskor, vaccinera och testa den för sjukdomar. Det är det första steget för att hålla kattungen frisk. Behövs även fler besök för att följa upp och göra rutinmässiga undersökningar.

Försäkra dig om att du har alla nödvändiga papper

På din kattungs första besök hos veterinären kommer du att behöva några viktiga handlingar. Försäkra dig om att du har alla de nödvändiga dokument som krävs för att möta dina veterinärförpliktelser. Detta bör inkludera:

 • Uppgifter om ursprungsfamiljen till din katt
 • Vaccineringar som behövs för arten
 • Resultaten från en fullständig undersökning
 • Den totala återhållenheten skatt och avgifter som ska betalas

Ha alla dokument organiserade och beredda innan du bokar ett besök.

Bestäm nästa veterinärbesök

Att ta hand om en ung katt är ett stort ansvar och för att säkerställa att din nya vän upprätthåller sin nödvändiga hälsa bör du bestämma rutinbesök hos veterinären. Det rekommenderas att unga katter besöker veterinärer med cirka fyra till sex månaders mellanrum för regelbundna ultraljud, vaccinationer och annan nödvändig åtgärd för preventiv vård. Regulariteten av bokningar kan variera beroende på din katts livsstil, hur du tar hand om dem och andra potentiella miljöfaktorer som kan påverka deras kondition.

Kattungar behöver börja se en veterinär tidigare om de har utsatts för stress eller skada eftersom det finns en större risk för infektion och andra hudrelaterade problem. Att flytta till ett nytt hem med nya individer är ofta mycket; Så det är ibland lite extra uppmärksamhet som behövs under de sparsamma månaderna under övergången. För eventuella vaccinationer ges det vanligen flera doseringar tills den små djurets immunsystem har utvecklats till behandling av vaccinet – be din veterinär om mer information om riktig dosering, timing eller del doseringsschema. Om en fraktur uppträder ges vanligtvis ytterligare instruktioner baserat på allvarlighetsgraden av skadan, men det är generellt sant att de unga djuren inte ska utsattas helt fysisk aktivitet omedelbart efter skadan.

Att se en veterinär regelbundet ger dig den trygghet som kommer med att veta att ditt husdjur kan leva ett ljust, frisk liv! Om du misstankar symptom relaterade till hjert-, binjuring- eller matsmältningssystemet bör du söka veterinär hjälp omedelbart.

Läs vidare för mer information om hur du kan ta hand om din katt ordentligt.

Ge råd om hur man följer upp kattens hälsa hemma

Katten bör hållas väl övervakat efter ett veterinärbesök och dosering och riktlinjer för hembehandling bör följas noga. För att öka kattens chanser till ett friskare och lyckligare liv är det viktigt att följa upp deras välbefinnande regelbundet. Det rekommenderas att du tar en veterinärcheck-up (preventivvård) minst en gång per år, tillsammans med en fullständig undersökning inklusive vaccinationsschema ifall det är lämpligt efter kattens ålder.

Du bör vara alert på tecken på matsmältningsproblem inklusive diarré, illamående, uppblåsthet och total avsaknad av aptit. Foderbyte borde ske långsamt medan du kontrollerar att matprocessen fungerar som den ska. Om det hittas nya tecken på symtom som exempelvis hosta, svaghet eller konstant trötthet bör vetenskapliga tester genomföras så snart som möjligt av den ansvarige veterinären.

Andra symptom som bör observeras noga inkluderar hudutslag eller inflammation ofta orsakad av allergier, samt yttre skador som kan indikera parasitbefall, fungi-eller svampinfektioner. Hemmaturning rekommenderas dessutom om det finns tecken på dessa typer av infektioner som misslyckande i behandlingen kan leda till en irreversibel vidgning av organerna i inre organet vilket kan orsaka allvarliga konsekvenser om de inte uppdateras omedelbart.

Förhindra obehagliga hälsotillstånd genom att:

 • uppmuntra din katt till mer motion och aktiviteter
 • erbjuda en balanserad diet bestående av torrfoder, blanda det med mjukfoder ibland för att ge variation
 • mata ditt husdjur två gånger per dag för att minimera riskerna för magsjukdom
 • se till att de får rent vatten dagligen
 • följ regelbundna vaccinerande program mot eventuella sjukdomar
 • samla in regelbundna utvalda prover från din katt

Vanliga frågor

1. Hur lång tid tar det för kattungen att komma till veterinären för första gången?

Det är vanligt att ta kattungen till veterinären när den är ungefär 8 till 12 veckor gammal.

2. Vad händer under det första veterinärbesöket för kattungen?

Veterinären kommer att göra en undersökning av kattungen, kontrollera dess vikt och ge rekommendationer för vaccinationer och avmaskningskur.

3. Ska jag ta med kattsand, mat eller annat jag behöver för kattungen till veterinären?

Ja, ta med allt som kattungen behöver under en kort period på veterinärkliniken. Detta inkluderar mat, vatten, sandlåda, leksaker och en täcke eller kudde för att kattungen ska kunna känna sig bekväm.

4. Vilka vaccinationsrekommendationer ska jag följa för min kattunge?

Kattungen bör få sin första vaccinationsspruta vid 8 till 12 veckors ålder. Vaccineringen förhindrar sjukdomar som kattpest, kattsnuva och feline leukemi.

5. Ska jag avmaska min kattunge och hur ofta?

Ja, det är viktigt att avmaska din kattunge regelbundet för att förebygga parasitangrepp. Veterinären kan ge råd om hur ofta avmaskning bör göras och vilken avmaskningskur som är lämplig för din kattunge.

6. Hur kan jag hjälpa min kattunge att känna sig bekväm hos veterinären?

Du kan ta med kattungens favoritleksaker eller filtar för att ge en trygg och bekant känsla. Dessutom kan du hålla kattungen lugn och säker på vänstra sidan av kroppen medan veterinären gör undersökning och behandling.