Skötsel – finns det någon skillnad när det kommer till färger och mönster?

Precis som det inte är någon skillnad på ljus och mörk hudfärg hos människor, så gäller detsamma när det kommer till färgen på pälsen hos katter. Den norska skogskatten kommer i mängder av olika färger och även de mönster som finns kan variera kraftigt. Det finns endast några få färger som ännu inte är godkända för kattrasen, t.ex. lila och maskad, men utöver detta är alla färger tillåtna.

Det finns egentligen inget specifikt sätt att sköta om just en svart norsk skogskatt på. Alla skogskatter av denna sort har semi-lång päls, vilket betyder att håret anses vara halvlångt. Katten har fått sin långa och tjocka päls för att kunna stå emot hårda vindar, kyla och regn och passar utmärkt som utekatt. Utöver att ha relativt lång päls så har den norska skogskatten två stycken pälslager. Pälsen är fluffig och mjuk och i de allra flesta fall så behöver man inte se över den speciellt mycket. Katten löser de mesta själv, men kan naturligtvis behöva få hjälp med att bli av med knutar och tovor.

Skötselråd

Återigen har det ingen betydelse om det är en blå (grå) eller en svart skogskatt som du har. Pälsen kan och bör skötas på precis samma sätt. När det kommer till att bada katten får man väldigt varierande svar beroende på vem man frågar och detta är troligtvis ett val som man själv får avgöra om det är nödvändigt med ett bad eller inte. Man bör däremot alltid se till att försöka kamma katten med jämna mellanrum.

Det är kanske främst under perioden då katten fäller som mest som det kan vara bra att ta fram kammen. Under fällningstid tappar katten mycket hår och är katten dessutom svart så syns håret betydligt lättare. Du kan mer än gärna kamma din katt dagligen när den fäller som mest, så förhindrar du även att alldeles för mycket hårbollar skapas i magen på katten.