Färger och mönster hos den norska skogkatten

Det finns nästan ingen typ av färg som den norska skogkatten inte kan eller får ha. Vissa katter består av en hel del vita fläckar i pälsen, medan andra katter har färger helt utan vitt. Skogkatter kan även vara helvita, men man bör vara en aning uppmärksam med just helvita katter, eftersom de har en större chans att drabbas av dövhet eller till och med redan vara döva vid födseln.

Att ha blandade färger och mönster är ingenting ovanligt och mer standard, men det går även att hitta norska skogkatter som är helt svarta. Egentligen är katten dock inte helt svart, utan mer väldigt mörkbrun och detta kan tydligt synas på t.ex. svansen eller på håret vid öronen.

Som de flesta kattägare vet så benämner man inte kattens färg genom att säga brun, vit eller röd, utan man använder sig istället av olika koder beroende på den färg och de mönster som katten har. Koden för just svart/brun betecknas med “n” och innan man skriver in färgkoden så visar man först vilken kattras det är man har, i detta fall NFO, vilket står för Norwegian Forest Cat. Nedan finner du en lista på alla koder och färger som är godkända. De färger som ännu ej är godkända för den norska skogkatten är choklad, lila och maskad, vilket då betecknas med “x”.

n – Svart/brun

a – Blå

d – Röd

e – Cremefärgad

f – Sköldpaddsfärgad

g – Blåsköldpadd

y – Golden

s – Silver

t – Amber

w – Vit

x – Ej godkänd färg för norsk skogkatt

Är man ute efter specifikt en svart norsk skogkatt behöver man dock inte leta speciellt länge. Det finns mängder med bra och seriösa uppfödare runt om i Sverige som har just svarta kattungar till salu. Kom ihåg att besöka uppfödaren innan du bokar din katt och se till så att du får med alla papper och intyg på vaccinationer.