Storlek och utseende

Om man inte har sett eller ägt en norsk skogskatt kan det vara svårt att föreställa sig hur stor rasen faktiskt är. Det är inte bara på grund av den långa pälsen som kattrasen ser storvuxen ut, utan även vikten är kraftfull om man jämför med många andra typer av kattraser. Man kan enkelt säga att den norska skogskatten är mycket storvuxen och när det kommer till vikt ligger honor någonstans mellan 3-6 kilo, medan hanar kan uppnå den graciösa vikten av hela 10 kilo. Vanligast är dock att honor hamnar någonstans på 4 kilo och hanar mellan 6-7, men allt är naturligtvis individuellt.

Kroppsbyggnad

När en norsk skogskatt ska ställas ut läggs det otroligt mycket vikt på kroppsbyggnaden på katten. Den norska skogskatten ska ha bakben som är kraftiga och som är högre än vad frambenen är. Utöver benen så är även hela kroppen på katten otroligt stadig och dessutom är katten ovanligt lång till skillnad från andra tamkatter.

Ett mycket tydligt tecken på kattens storlek syns till på tassarna. Rasen har både runda och stora tassar som gör den till en utmärkt klättrare och jägare. Eftersom katten har medellångt hår är det inte ovanligt att rasen får långt hår som växer runt trampdynorna och som kan klippas om de blir till besvär för katten.

Huvud

När man tittar på huvudet hos en norsk skogskatt så har det en mer trekantig form. Hakan är kraftfull och spetsig, medan resterande profil är mycket rak. Till skillnad från många andra raser så har den norska skogskatten ingen form av trubbig nos alls och i profil kan man se att det går som en rak linje panna till nos. Även öronen på katten är av större slag och de stora ögonen är snedställda och har en oval form. Alla ögonfärger hos skogskatten är tillåtna.