Näring genom hela livet

Det råder inget tvivel om att den norska skogkatten är en mycket stor kattras. Allt ifrån öron till svans är av större slag och de stora och runda tassarna gör katten till en utmärkt klättrare och jägare. Redan vid en mycket tidig ålder märker man av hur snabbt katten faktiskt växer och detta är även en mycket känslig period då katten kräver mycket näring.

Ett mycket bra exempel på detta är att under bara de första 8 veckorna så kan kattrasen gå upp åtta gånger sin födelsevikt. Kroppen växer i rasande fart och så gör även kattens leder, muskler och alla de organ som finns i kroppen. Det man däremot måste komma ihåg är att även om katten till synes ser stor och kraftfull ut väldigt tidigt, så har den yngre katten ett relativt svagt immunförsvar. För att bygga upp kattens immunförsvar på rätt sätt är det viktigt att man ger katten all den näring den behöver, för att kunna växa sig ännu större och starkare.

Den fullvuxna norska skogkatten är en av de större tamkatterna som finns idag. Honor kan nå den praktfulla vikten 3-6 kg, medan hanar kan väga allt från 5-10 kg. Bakbenen hos en norsk skogkatt är mycket längre och kraftigare än frambenen och för att bygga upp denna tunga och långa kropp kan det vara bra att använda sig av foder som är specifikt framtaget för just norsk skogkatt. Royal Canin är ett utmärkt exempel på ett populärt och omtyckt foder där man har riktat in sig på all den näring och de tillskott som skogkatten behöver. Trots att det första året i kattens liv kanske är det mest viktiga när det kommer till näring så behöver även en vuxen katt hjälp med att bygga upp sitt immunförsvar på rätt sätt. Den norska skogkatten växer nämligen under en väldigt lång tid och är inte helt fullvuxen förrän katten har blivit cirka 4-5 år gammal.