Köpa norsk skogkatt kattunge

Har du funderat på att skaffa dig en norsk skogkatt? Den norska skogkatten är en mycket trevlig kattras och som kattunge är den otroligt aktiv och glad. Innan man tar hem en kattunge för första gången är det dock viktigt att man har kunskap om rasen och att man köper sin katt från en seriös uppfödare. I denna text får du tips och råd om hur du bör gå tillväga för att bli så nöjd med din norska skogkatt som möjligt!

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att det skiljer sig en hel del mellan att köpa en raskatt och att köpa en vanlig bondkatt. Det är viktigt att du väljer en bra och seriös uppfödare som du har möjlighet att besöka innan du tar hem din kattunge. En seriös uppfödare kommer dessutom alltid att få be om att träffa dig innan köpet går i lås, just för att se vilken typ av person du är och för att försäkra sig om att katten kommer till ett bra hem.

I majoriteten av fallen kan man reservera sin kattunge i samband med att man träffar uppfödaren. Gör du detta ska en handpenning betalas till uppfödaren och du ska få skriva på ett avtal om att katten är reserverad. När det är dags att hämta hem din nya vän kommer resterande belopp att betalas och ytterligare ett avtal om överlåtelse kommer att signeras av båda parter. Glöm inte bort att du ska få med en stamtavla innan du lämnar uppfödaren där det tydligt står att katten är renrasig och att den är registrerad hos t.ex. Sverak (Sveriges kattklubbars riksförbund).

Tips

Din kattunge bör vara/ha:

  • Registrerad
  • Veterinärbesiktigad
  • Vaccinerad mot kattsnuva och kattpest
  • ID-märkt med chip
  • Inneha stamtavla

Kom ihåg att en seriös och professionell uppfödare aldrig säljer kattungar som är yngre än 12 veckor gamla!