Saker du inte visste om den norska skogskatten

Precis som namnet antyder så härstammar den norska skogskatten från just Norge. Kattens päls är tjock och varm och det är tydligt att rasen är anpassad för att klara av kallare klimat. För många är den norska skogskatten en riktigt stor favorit och man kan tydligt se att populariteten för rasen ökar för varje år som går. Att hitta fakta och information om katten är i dagsläget därför inte svårt, men i denna text kommer vi att rikta in oss på lite mer annorlunda fakta och saker som du kanske inte visste om denna unika kattras!

1. Intelligens – Den norska skogskatten är betydligt smartare än man först kan tro. Rasen är mycket intelligent och den föredrar en lägre kommunikation genom att småprata med sin omgivning, istället för ett högljutt jamande.

2. Jägare – Det råder inga tvivel om att skogskatten är en mycket smidig jägare. Om du planerar att skaffa en norsk skogskatt får du alltså vara beredd på en hel del byten.

3. Fina egenskaper – Det finns få kattraser som besitter lika många fina egenskaper som den norska skogskatten gör. Kattrasen är väldigt livlig av sig, men har för det mesta ett mycket lugnt och tillgivet temperament. Det starka psyket gör att katten lätt kan anpassa sig till nya situationer och omgivningar, men trots det uppskattar den ett fast hem där den får bygga en stark relation till sina familjemedlemmar.

4. En ordentlig katt – Är man ute efter en mindre kattras är den norska skogskatten inte att rekommendera. Kattrasen kan nämligen växa sig ordentlig stor och störst är vanligtvis hanarna. En hona brukar kunna väga mellan 3-6 kilo, vilket anses relativt normalt för en tamkatt av annan ras. Hanarna däremot kan uppnå en så hög vikt som 10 kilo, vilket gör att kattrasen hamnar i den utmärkta kategorin “stora tamkatter”.