Norsk skogskatt – egenskaper och beteende

Den norska skogskatten har blivit en allt mer populär ras att ha i sitt hem. Många blandraser har denna skogskatt i sig och säljs för relativt billiga priser, medan den renrasiga katten kan hamna på ett belopp mellan 6000-7000 kronor. Rasen har halvlångt hår och kräver således en hel del skötsel. Även om katterna brukar kunna klara av detta själv väldigt bra, så uppskattar de även en och annan borstning för att få hjälp att bli av med lös päls. Pälsen är dessutom mycket tjock och sitter i dubbla lager. Under det första lagret med päls finns det ett mjukt underull, vilket fungerar som en utmärkt sköld för kyla. Det yttersta lagret av päls är betydligt strävare och har även en vattenavstötande egenskap.

Anledningen till populariteten är egentligen inte så svår att förstå. Den norska skogskatten är en mycket social och trevlig katt som mer än gärna visar tillgivenhet och en hel del kärlek. Detta om den behandlas väl. Utöver detta besitter kattrasen många andra fantastiska egenskaper, t.ex. att den är mycket smart och intelligent och föredrar att småprata med din ägare istället för att göra högljudda läten.

Något som skiljer skogskatten från många andra raser är dess unika egenskap att klättra ner för ett träd. Istället för att hoppa ner eller backa ner så klättrar katten med huvudet före. Katten klättrar naturligtvis inte rakt ner som om den skulle ha använt sig av en stege, utan går istället i en spiralliknande rörelse. Katten fina jägarinstinkt gör även att den mer än gärna kommer hem med olika byten, t.ex. småfåglar eller skogsmöss.

Eftersom skogskatten är utvecklad för att klara av både köld och väta är den i grunden en katt som föredrar att vara utomhus. Som ägare rekommenderas det att man erbjuder katten tillgång till en trädgård att vistas i eller en uteplats där katten kan få frisk luft och där jaktinstinkten kan få frodas.